Den absolut vanligaste typen av träningsresa till Mallorca är troligen cykelresor. Ön har mycket att bjuda på, för cyklister på alla nivåer. Man behöver inte ens äga en cykel, utan kan hyra en på plats på ön.

Nästan alla svenska cykelbloggar har skrivit om att cykla på Mallorca, och det finns många researrangörer som erbjuder resor, i många av dem ingår också hyra av cykel. Innan man börjar leta efter lämpligt boende, och innan man bokar resan, ska man dock fundera på vilken typ av cykling man vill ägna sig åt. Det handlar dels om man vill cykla linje, tempo eller mountainbike, och också om vilken nivå man ligger på.

Några vägarCyklister i uppörsbacke

Det som lockar cyklister, förutom klimatet, är de fina asfalterade vägarna, och bergen. Öns högsta berg, Puig Major, når upp till 1447 meter över havet. De översta 500 meterna är militärt område, och stängda för allmänhet och turister, men tar man sig upp till avspärrningarna kan man cykla genom berget i en tunnel och sedan susa ned på andra sidan. Backar av den här typen är man som svensk inte bortskämd med.

Vid Sa Calobra på öns nordvästra kust finns en annan fantastisk backe. Efter att ha tagit sig upp till 680 meters höjd har man ungefär en mil av serpentinvägar ned till hamnen Port de Sa Calobra. Där rekommenderas att man intar lunch, eller åtminstone fikar, på någon av restaurangerna. En annan fantastisk backe på öns västra sida är fån Bunypol till Col de Soller: en stigning på 497 meter genom 24 hårnålskurvor.

Värt att notera är att cyklingen inte sker på separata cykelvägar, utan på vägar där man får samsas med annan trafik. En del av vägarna kan vara rejält trafikerade, och trafiken brukar öka under dagen. Därför kan det vara en bra idé att starta turen tidigt på morgonen. Å andra sidan visar bilisterna betydligt större hänsyn mot cyklister på Mallorca än i Sverige, och håller man sig på småvägarna, som också är i mycket bra skick, så är det väldigt lite trafik.

Gruppresa

Om man känner sig osäker på var man kan cykla på Mallorca, och gärna vill lära känna andra cyklister, är det en bra idé att boka en cykelresa hos en researrangör. Ving, Queentravel och Temaresor är några av de företag som arrangerar resor till Mallorca för cyklister. Väljer man en sådan resa slipper man också tänka på saker som att ordna transport från flygplatsen, boende och för det mesta också måltider. Man bör dock kontrollera om man kan få sina önskemål tillgodosedda om man håller en viss diet, eller om man har någon födoämnesallergi.

Så här säger Willy Nielsen från Höganäs, som intervjuas om sina cykelresor i Helsingborgs Dagblad:

– Jag vet inte hur många tusen som kommer dit och cyklar. Man tror knappt sina ögon när man ser det. Det är cyklister överallt.

Förutom själva cyklingen med tillhörande hälsovinster värdesätter Willy Nielsen gemenskapen.

– Jag träffar likasinnade och får kompisar som jag aldrig hade haft annars. Det sociala umgänget är viktigt i sammanhanget.