Mallorca är en bergig ö, vilket är en anledning till att den uppskattas av cyklister och triatleter. En annan grupp av idrottsutövare som håller ön högt är klättrare. Inte minst är det kombinationen av stränder, kuster och berg som lockar klättringsfantaster.

Precis som cyklister har klättrare från nordligare breddgrader länge valt Mallorca för sin vinterträning. Den bästa klättringen finns på öns västkust, och väggarna ligger ganska otillgängligt, Tillgång till bil är ett måste, och man får inte ha för bråttom eftersom det kan bli en hel del körning på ganska dåliga vägar, ibland får man dela vägen med en flock får.

Mallorca består till stor del av rödfärgad kalksten, som vattnet har ätit sig in i. Det innebär många fantastiska formationer, med en hel del tufor. På en del leder kan det även finnas små ”grottor” i lederna, där man kan vila en stund innan man klättrar vidare.

EgenheterKlättring på Mallorca

Stenen kan vara ganska vass och knottrig, så det är inte den klätterdestination som är mest skonsam för händerna. Väggarna är i allmänhet förberedda för sportklättring, så man behöver inte ta med sig kilar. Vill man hitta till de bästa väggarna, eller om man är nybörjare, kan man ta hjälp av en klättrarguide.

En specialitet som utvecklats på Mallorca är deep water soloing, en lite extremare form av bouldering. Det är klättring på klippor över vattnet, utan rep eller annan säkerhetsanordning. Tappar man greppet faller man ned i vattnet, och får simma i land och börja om.

Den mest kända väggen på ön är Megatufawall vid Alaró. Det är en av flera 30-metersleder på ön, så packa ned ett 60-metersrep. Andra bra lokaler för klättring är Sa Gubia, Fraguel och Valldemossa. På det sistnämnda stället kan man börja klättra direkt från vägen, men man får också se upp när man firar ned sig, eftersom det kan komma en bil körande precis då.